Axolotls - Avonturia (2024)

Axolotls - Avonturia (1)

Dieren informatie Aquatische dieren

Axolotls - Avonturia (2)

Bij Avonturia de Vogelkelder ontdek je altijd een uitgebreide keuze aan axolotls en artikelen voor je axolotl. In onze winkel bieden we niet alleen axolotls in diverse kleuren aan, maar ook een uitgebreid assortiment aan axolotlartikelen, zoals een geschikt aquarium, axolotl pellets, levende voeding en alle accessoires om de leefomgeving van je axolotl te optimaliseren.

Onze deskundige medewerkers staan klaar om je te adviseren en al je vragen over axolotl verzorging te beantwoorden. Daarom zijn wij de plek voor liefhebbers van deze intrigerende salamanders.

Of je nu een hobbyist bent die graag wilt beginnen aan zijn eerste axolotl of een gepassioneerde axolotl liefhebber op zoek naar een nieuwe uitdaging, bij Avonturia de Vogelkelder vind je alles wat je nodig hebt. Kom langs in onze winkel in Den Haag en laat je betoveren door de wondere onderwaterwereld van de Axolotl!

Axolotls - Avonturia (3) Axolotls - Avonturia (4)

Axolotls - Avonturia (5)

Axolotl

Nederlandse Naam: Axolotl
Wetenschappelijke naam: Ambystoma mexicanum
Herkomst: Mexico
Leeftijd: In gevangenschap tussen de 10 en 15 jaar oud
Lengte: ongeveer 15 – 45 cm – gemiddeld rond de 30 cm
Wetgeving: Cites B
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Dieet: Carnivoor
Voorplanting: Vrouwtje laat eieren vrij in het water, en het mannetje verspreidt zijn zaad over de eieren om ze te bevruchten.
Minimale afmeting: 100x50x50cm

Axolotls - Avonturia (6)
Axolotls - Avonturia (7)
Axolotls - Avonturia (8)

Axolotls - Avonturia (9)

Omschrijving

Een Axolotl (Ambystoma mexicanum), ook wel bekend als de “Mexicaanse wandelvis”, is een amfibie die behoort tot de familie van de molsalamanders en inheems is in Mexico. Hoewel hij met zijn uiterlijk lijkt op een kleine, schattige salamander met een gestroomlijnd lichaam, zijn het zijn unieke eigenschappen die hem zo bijzonder maken.

Axolotls zijn neotene salamanders, wat betekent dat ze hun larvale kenmerken behouden gedurende hun hele leven in plaats van te metamorfoseren naar een volledig terrestrische vorm. Hierdoor blijven ze in het water leven en behouden ze hun kieuwen voor ademhaling in plaats van het ontwikkelen van longen.

Het meest opvallende kenmerk is zijn vermogen om lichaamsdelen te regenereren. In tegenstelling tot veel andere dieren kan de axolotl verloren ledematen, staarten, delen van zijn brein en zelfs beschadigde organen herstellen. Deze regeneratieve kracht is een van de meest bestudeerde aspecten van de axolotl en heeft wetenschappers en onderzoekers gefascineerd.

Vanwege hun opvallende uiterlijk en het feit dat ze relatief gemakkelijk te verzorgen zijn, zijn axolotls ook populair geworden als huisdieren. Het is echter van cruciaal belang dat potentiële eigenaren zich grondig informeren over de juiste zorgvereisten voordat ze een axolotl in huis nemen. Een geschikte leefomgeving, juiste voeding en aandacht voor hun behoeften zijn essentieel om ervoor te zorgen dat deze bijzondere wezens gezond en gelukkig blijven.

Axolotls - Avonturia (10)

Axolotls - Avonturia (11)

Waar komt de Axolotl vandaan?

De natuurlijke leefomgeving van een Axolotl (Ambystoma mexicanum) omvat met name de meren en kanalen in en rondom de Xochimilco-regio en het Chalco-meer, gelegen in Mexico-Stad. Deze waterrijke gebieden vormen de thuisbasis van de Axolotl en bieden de ideale omstandigheden voor hun aquatische levensstijl.

De meren en kanalen van Xochimilco zijn onderdeel van een uniek endoreïsch bekken, waar water niet naar de oceaan stroomt maar binnen het gebied blijft. Dit creëert een specifieke ecologische omgeving waarin de Axolotl gedijt.

Het water in deze gebieden is vaak kalm en rijk aan vegetatie, wat een geschikte omgeving biedt voor de Axolotl om te foerageren en zich te verschuilen. Ze kunnen zich voeden met verschillende prooien, zoals kleine vissen, insectenlarven en andere aquatische organismen.

Axolotls - Avonturia (12)

Wat voor soort dier is de Axolotl?

De Axolotl is een salamandersoort die van nature voorkomt in en rondom enkele meren in Mexico, specifiek in het Xochimilco-meer en het Chalco-meer. Deze fascinerende en uniek ogende amfibieën, wetenschappelijk bekend als Ambystoma mexicanum, onderscheiden zich duidelijk van andere salamanders en amfibieën.

Hun lichaam is langwerpig en slank, met een platte kop en vier korte poten met fijne vingers aan elk uiteinde. De gehele huid van de Axolotl is glad en fluweelachtig.

Een opvallend kenmerk van de Axolotl is de aanwezigheid van externe kieuwen. Deze watersalamanders behouden gedurende hun hele leven het “larvale” stadium, wat betekent dat ze volwassenheid bereiken zonder de gebruikelijke metamorfose die andere amfibieën ondergaan. Deze externe kieuwen stellen hen in staat om direct zuurstof uit het water op te nemen, waardoor ze volledig aangepast zijn aan een leven in het water.

Hun unieke verschijning wordt verder geaccentueerd door de lange en sierlijke staartvin, waardoor ze iets weghebben van een “waterdraak”. Deze lange staart wordt gebruikt om te zwemmen, waardoor ze behendig door het water kunnen navigeren.

Axolotls - Avonturia (13)
Axolotls - Avonturia (14)

Axolotls - Avonturia (15)

De Bedreigde Status van de Axolotl in het Wild

De natuurlijke populatie van de Axolotl (Ambystoma mexicanum) in het wild heeft te maken gehad met aanzienlijke uitdagingen en bedreigingen, waardoor de status van deze soort zorgwekkend is geworden.

 1. Habitatverlies: De menselijke ontwikkeling in de regio rondom Mexico-Stad heeft geleid tot verlies en degradatie van de natuurlijke habitat van de Axolotl, met name de meren en kanalen van Xochimilco. Stedelijke uitbreiding, vervuiling en waterverontreiniging hebben hun leefgebied aangetast.
 2. Vervuiling: De waterkwaliteit in de meren en kanalen waar de Axolotl leeft, is ernstig aangetast door vervuiling van afvalstoffen, chemicaliën en voedingsstoffen. Dit heeft een negatieve invloed op de levensomstandigheden en het voedselaanbod van de Axolotl.
 3. Introductie van invasieve soorten: De introductie van exotische vissoorten in de wateren van Xochimilco heeft de concurrentie om voedsel en habitat voor de Axolotl verergerd.
 4. Ziekten: Er zijn ziekte-uitbraken waargenomen onder wilde Axolotls, waaronder schimmelinfecties die hun populatie hebben aangetast.

Vanwege deze bedreigingen staat de natuurlijke populatie van de Axolotl op de rand van uitsterven in het wild. Gelukkig worden er inspanningen geleverd om de Axolotl te behouden, zoals het bevorderen van beschermingsmaatregelen, habitatrestauratie, wetenschappelijk onderzoek en het behoud van genetische diversiteit in gevangenschap. Deze inspanningen zijn van cruciaal belang om de toekomst van deze unieke amfibie te waarborgen.

Axolotls - Avonturia (16)

Axolotls - Avonturia (17)

Is een Axolotl legaal in Nederland?

Ja, het is momenteel legaal om een Axolotl als huisdier te houden in Nederland.

Axolotls worden beschouwd als exotische huisdieren en vallen onder de regelgeving van de Wet dieren en de Europese Verordening (EG) Nr. 338/97 inzake de handel in beschermde in het wild levende dier- en plantensoorten.

Omdat exotische huisdieren soms speciale zorg en aandacht vereisen, heeft de overheid regelgeving opgesteld om ervoor te zorgen dat deze dieren goed worden behandeld en dat hun houders aan bepaalde normen voldoen.

Axolotls - Avonturia (18)

De Axolotl en CITES

Als toekomstige Axolotl-eigenaar in Nederland zijn er belangrijke regels waaraan je moet voldoen. Een overdrachtsverklaring, die je bij aanschaf moet ondertekenen, dient als bewijs van legale herkomst.

Dit draagt bij aan het beschermen van deze unieke soort en zorgt ervoor dat de handel in overeenstemming is met de voorschriften van CITES. Als eigenaar speel je een cruciale rol in het behoud van de Axolotl-populatie. Het begrijpen van de regels is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een ethische verantwoordelijkheid om deze prachtige wezens te beschermen voor de toekomst.

CITES is het “Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora.” Deze internationale overeenkomst heeft tot doel de handel in bedreigde wilde dieren en planten te reguleren en te controleren.

Axolotls - Avonturia (19)

Waarom de Axolotl onder CITES valt: Bescherming van een Bedreigde Soort

De Axolotl (Ambystoma mexicanum) is aangemerkt als een CITES dier om verschillende redenen, voornamelijk gerelateerd aan de bedreigde status van deze soort en de noodzaak om internationale handel en activiteiten te reguleren ter bescherming van zijn voortbestaan.

 1. Bedreigde status: De natuurlijke populatie van Axolotls in het wild is aanzienlijk afgenomen als gevolg van habitatverlies, vervuiling en illegale handel. Als gevolg hiervan wordt de soort beschouwd als bedreigd en kwetsbaar. Het toevoegen van de Axolotl aan CITES helpt om de internationale handel te reguleren en te beperken om te voorkomen dat de populatie verder afneemt.
 2. Illegale handel: Axolotls worden vaak illegaal gevangen en verhandeld voor de huisdierenmarkt en andere doeleinden. Dit heeft bijgedragen aan hun achteruitgang. CITES-regulering zorgt ervoor dat de handel in Axolotls wordt gecontroleerd en dat de herkomst van individuen wordt getraceerd om te voorkomen dat illegale activiteiten toenemen.
 3. Behoud van biodiversiteit: CITES heeft tot doel de biodiversiteit te behouden door te voorkomen dat bedreigde soorten uitsterven als gevolg van ongecontroleerde internationale handel. Het opnemen van de Axolotl in CITES helpt bij het behoud van deze unieke soort en voorkomt dat hij verdwijnt als gevolg van overexploitatie.
 4. Bijlage I-status: Sinds 2010 staat de Axolotl op Bijlage I van CITES, wat betekent dat de internationale handel in deze soort streng wordt gecontroleerd en beperkt. Bijlage I omvat soorten die met uitsterven worden bedreigd en waarvan de handel alleen is toegestaan in zeer beperkte omstandigheden, zoals voor wetenschappelijk onderzoek of het behoud van de soort.

Kortom, de Axolotl is een CITES-dier vanwege de ernstige bedreiging waarmee de soort wordt geconfronteerd in zijn natuurlijke omgeving en de noodzaak om internationale handel te reguleren om zijn voortbestaan te waarborgen.

Alles over de Axolotl en CITES

Axolotls - Avonturia (20)

Axolotls - Avonturia (21)

Axolotls - Avonturia (22)

Waar kan je een Axolotl kopen?

Als je op zoek bent naar een plek om een Axolotl te kopen, ben je bij ons aan het juiste adres. Bij Avonturia de Vogelkelder in Den Haag verwelkomen we graag toekomstige Axolotl-eigenaren.

Met meer dan 45 jaar ervaring zijn wij experts op het gebied van exotische huisdieren en kunnen we je uitgebreid adviseren en begeleiden bij het begin van je Axolotl avontuur.

Of je nu nieuw bent in de wereld van exotische huisdieren of al enige ervaring hebt, wij staan voor je klaar! Wij helpen je graag verder om te zorgen dat je de juistekennis hebt om goed voor je nieuwe metgezel te zorgen.

Axolotls - Avonturia (23)

Axolotls - Avonturia (24) Axolotls - Avonturia (25)

Wat eet een Axolotl?

De Axolotl is een carnivoor en heeft een dieet dat voornamelijk bestaat uit dierlijke eiwitten. In het wild voeden Axolotls zich met een gevarieerde selectie van kleine prooien die in overvloed aanwezig zijn in hun waterrijke omgeving.

Deze prooien omvatten onder andere waterinsecten zoals muggenlarven, watervlooien en waterkevers. Daarnaast staan ook kleine vissen, zoals jonge visjes, op het menu van deze amfibieën. Bovendien vormen kreeftachtigen, zoals garnalen, en verschillende soorten wormen eveneens een belangrijk deel van hun dieet. Enkele van de typische voedselbronnen van een Axolotl zijn:

 1. Waterinsecten: Axolotls eten graag verschillende soorten waterinsecten zoals muggenlarven, watervlooien en waterkevers.
 2. Kleine vissen: Ze kunnen ook kleine vissen eten, zoals jonge visjes, die binnen hun bereik zijn.
 3. Kreeftachtigen: Garnalen en andere kleine kreeftachtigen maken ook deel uit van het dieet van een Axolotl.
 4. Wormen: Kleine wormen, zoals bloedwormen en tubifexwormen, vormen ook een geschikte voedselbron voor Axolotls.

Axolotls - Avonturia (26)

Axolotls - Avonturia (27)

Kannibalisme bij Axolotls

Kannibalisme is een opvallend gedragskenmerk bij Axolotls. Axolotls zijn van nature carnivoren en hebben de natuurlijke neiging om kleinere jonge Axolotls als makkelijke prooi te beschouwen.

Dit gedrag kan ook in gang gezet worden door diverse stressfactoren, zoals competitie om voedsel en territorium, evenals een beperkte ruimte.

Daarom raden wij sterk aan om, als je besluit om Axolotls samen te houden, te zorgen dat ze ongeveer even groot zijn. Als de Axolotls van vergelijkbare grootte zijn, is de kans op kannibalisme kleiner.

Maar naast het matchen van de grootte, is het ook essentieel om hen een ruime leefomgeving te bieden. Een aquarium moet groot genoeg zijn voor meerdere Axolotls, zodat ze genoeg individuele ruimte hebben om te bewegen en zich comfortabel te voelen.

Axolotls - Avonturia (28)

Wat eet een Axolotl als huisdier?

Om aan zijn voedingsbehoefte te voldoen heeft een Axolotl als huisdier een dieet nodig wat voornamelijk bestaat uit dierlijke eiwitten. Om ervoor te zorgen dat je Axolotl gezond blijft, kun je verschillende soorten voedsel aanbieden.

 1. Diepvriesvoer: Diepvriesvoer zoals muggenlarven, watervlooien, mysis-garnalen en daphnia zijn uitstekende voedingskeuzes voor Axolotls. Deze bevatten voedzame eiwitten en kunnen gemakkelijk worden bewaard en ontdooid.
 2. Levend voer: Levend voer zoals muggenlarven, watervlooien, kleine wormen (bijv. tubifexwormen) en kleine vissen (zorg ervoor dat ze geschikt zijn voor de grootte van je Axolotl) kunnen de voedingsbehoeften van je huisdier aanvullen.
 3. Axolotl-voer: Speciaal samengesteld Axolotl-voer, zoals de JBL Axolotl Pellets. Bieden een gebalanceerde mix van voedingsstoffen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van deze amfibieën.

Axolotls - Avonturia (29)

Hoeveel eet een Axolotl?

Een algemene richtlijn is om je Axolotl ongeveer 2-3 keer per week te voeren. De voedingsbehoeften van een Axolotl kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zo eten jongere Axolotls over het algemeen meer voedsel dan volwassenen axolotls.

Het is beter om kleinere porties aan te bieden dan te veel voedsel in één keer. Overvoeding vormt namelijk een aanzienlijk gevaar voor je Axolotl. Ongegeten voedselresten kunnen de waterkwaliteit verslechteren, leidend tot ammoniak- en nitrietopbouw. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je Axolotl en stress veroorzaken, wat de immuniteit verzwakt en ziekterisico’s vergroot.

Bovendien kan overvoeding leiden tot obesitas, problemen met de spijsvertering en interne organen, en een kortere levensduur. Het is essentieel om het dieet zorgvuldig te beheren en te voorkomen dat je Axolotl te veel voedsel krijgt om zijn welzijn te waarborgen.

Let goed op het gedrag van je Axolotl om te bepalen of het voedsel wordt geaccepteerd en gegeten. Als het voedsel binnen 15-20 minuten niet wordt opgegeten, kan dit een indicatie zijn dat je te veel hebt aangeboden.

Axolotls - Avonturia (30)
Axolotls - Avonturia (31)

Axolotls - Avonturia (32) Axolotls - Avonturia (33)

Het opmerkelijke Regeneratievermogen van een Axolotl

Een van de meest intrigerende eigenschappen van de Axolotl is zijn buitengewone vermogen tot regeneratie.

Anders dan bij andere dieren heeft de Axolotl het vermogen om verloren ledematen, beschadigde organen en zelfs delen van zijn ruggengraat te regenereren. Dit betekent dat als een Axolotl een poot, staart of een ander deel van zijn lichaam verliest, het in staat is om het te laten terug groeien.

Celregeneratie

De sleutel tot het regenererende vermogen van de axolotl ligt in zijn ongelooflijke vermogen om cellen te regenereren en te specialiseren. Bij verwonding vormen cellen nabij het beschadigde gebied een structuur genaamd een “blastema.”

Deze blastemacellen zijn eigenlijk veelzijdige stamcellen. Wat betekent dat ze het vermogen hebben om zich te veranderen in verschillende soorten weefsels, zoals spieren, zenuwen en huid. Deze flexibiliteit stelt de axolotl in staat om specifieke weefsels te regenereren die nodig zijn om het verloren lichaamsdeel te herstellen.

Onderzoek en mogelijke toepassingen

Het regenererende vermogen van de axolotl heeft de interesse gewekt van wetenschappers en onderzoekers over de hele wereld. Door het bestuderen van de genetica en regeneratieve processen van deze amfibie, hopen wetenschappers inzicht te krijgen in hoe regeneratie bij gewervelde dieren werkt en hoe deze kennis kan worden toegepast in medisch onderzoek.

De mogelijkheden zijn veelbelovend. Als we kunnen begrijpen hoe de axolotl zijn regeneratiekrachten aanstuurt, kunnen deze inzichten leiden tot nieuwe benaderingen voor het bevorderen van weefselregeneratie bij mensen. Denk aan het herstellen van beschadigde organen, hergroei van zenuwweefsel na verwondingen of zelfs het stimuleren van regeneratie bij patiënten met bepaalde aandoeningen.

Alles over het regenererende vermogen

Axolotls - Avonturia (34)

Axolotls - Avonturia (35)

Axolotls - Avonturia (36)

Welke Axolotl kleuren zijn er?

Axolotls hebben veel verschillende kleuren en patronen. Hun kleur hangt af van hun genen, hoe oud ze zijn en hoe gezond ze zijn. In het wild zijn ze vaak bruin of grijs, zodat ze niet opvallen in hun omgeving.

In gevangenschap zijn er door selectief te fokken meerdere kleuren bijgekomen. Hier zijn een paar voorbeelden:

 1. Wildkleur: Deze Axolotls zien eruit zoals in het wild, met bruine of grijze kleur en donkere vlekken.
 2. Wit: Sommige Axolotls zijn heel licht van kleur. Deze worden ook Albino’s genoemd.
 3. Zwart: Andere Axolotls zijn bijna helemaal zwart.
 4. Goud: Sommige Axolotls hebben een gele bijna goudachtige kleur.

Wat is de zeldzaamste Axolotl Kleur?

In gevangenschap wordt er actief gekweekt met Axolotls om nieuwe kleuren te creëren. Het is moeilijk om te zeggen welke kleur op dit moment het zeldzaamst is. Dit omdat er voortdurend nieuwe kleurvariaties worden ontdekt.

Naast de bekende kleuren zijn er nu ook Axolotls met mozaïekpatronen, grijs gevlekte Silver Dalmatian Axolotls, bontgekleurde Piebald Axolotls en chimera Axolotls die een unieke helft-zwart en helft-wit uitstraling hebben. Deze voortdurende evolutie in kleurvariaties draagt bij aan de fascinatie rondom deze buitengewone amfibieën.

Axolotls - Avonturia (37)
Axolotls - Avonturia (38)
Axolotls - Avonturia (39)
Axolotls - Avonturia (40)

Axolotls - Avonturia (41)

Axolotls - Avonturia (42)

Hoe groot wordt een Axolotl?

Een volwassen Axolotl kan gemiddeld tussen de 15 en 45 centimeter lang worden, afhankelijk van factoren zoals genetica, voeding en omgevingsomstandigheden.

Vrouwtjes zijn doorgaans iets groter dan mannetjes. Het is belangrijk op te merken dat de grootte van een Axolotl ook kan worden beïnvloed door de leefomgeving waarin ze worden gehouden.

In het algemeen geldt dat een geschikte, goed onderhouden leefomgeving met optimale waterkwaliteit en geschikte voeding cruciaal is om de gezonde groei en ontwikkeling van Axolotls te bevorderen. En hen de kans te geven hun volledige groottepotentieel te bereiken.

Axolotls - Avonturia (43) Axolotls - Avonturia (44)

Axolotls - Avonturia (45)

Hoe oud wordt een Axolotl?

Een Axolotl kan met de juiste verzorging wel 10 tot 20 jaar oud worden in gevangenschap. Sommige Axolotls kunnen zelfs nog langer leven wanneer ze goed worden verzorgd en in een gezonde en natuurlijke leefomgeving worden gehouden.

In het wild worden ze vaak iets minder oud. Dit vanwege de uitdagingen en risico’s die ze in hun natuurlijke omgeving tegenkomen.

Als je overweegt om een Axolotl als huisdier te nemen is het belangrijk om goed te overwegen of jij gedurende de komende 10 tot 20 jaar wil zorgen voor dit uniek huisdier.

Axolotls - Avonturia (46)

Axolotls - Avonturia (47) Axolotls - Avonturia (48) Axolotls - Avonturia (49)

De voortplanting van een Axolotl

De voortplanting van Axolotls is uniek en heeft enkele opmerkelijke eigenschappen. In tegenstelling tot veel andere amfibieën, blijven volwassen Axolotls hun hele leven in het water en ondergaan ze geen volledige metamorfose naar een landbewonende vorm. Deze permanente aquatische levensstijl heeft invloed op hun voortplantingsstrategie.

Geslachtsrijpheid

Axolotls bereiken de geslachtsrijpheid rond de leeftijd van 18 maanden, dit terwijl ze nog steeds in hun larvale vorm verkeren.

Het Paringsritueel

Het paringsritueel van Axolotls is een uniek schouwspel dat draait om timing en vastberadenheid. Het mannetje neemt het initiatief en bepaalt wanneer de paring plaatsvindt, vaak afgaand op signalen van het vrouwtje. Wanneer het vrouwtje klaar is om eieren te leggen, klampt het mannetje zich aan haar vast om er zeker van te zijn dat hij de kans niet mist.

Hoewel deze interactie soms ruw kan zijn en gepaard kan gaan met bijten, is het een cruciaal onderdeel van het voortplantingsproces. Het mannetje houdt vol en wacht geduldig tot het vrouwtje begint met het leggen van de eieren. Doordat hij aan haar vastzit, passeren de eieren langs zijn penis, waardoor ze direct door hem worden bevrucht. Dit ingenieuze mechanisme zorgt voor een effectieve en natuurlijke bevruchting tijdens het Axolotl-paringsritueel.

De Ontwikkeling

Na enkele weken komen de eieren uit en worden de larven geboren. Deze kleine, wezentjes voeden zich met microscopisch plankton en andere kleine voedselbronnen in het water. Naarmate de larven groeien, ondergaan ze een proces van langzame metamorfose en ontwikkelen ze geleidelijk de kenmerkende volwassen Axolotl-vorm.

Axolotls - Avonturia (50)
Axolotls - Avonturia (51)

Axolotls - Avonturia (52) Axolotls - Avonturia (53)

Axolotls - Avonturia (54)

Kan je Axolotls samen houden?

Het samen houden van Axolotls is mogelijk, maar het vraagt om zorgvuldige planning en naleving van specifieke voorwaarden. Axolotls zijn van nature solitaire dieren, dus als je ervoor kiest om meerdere Axolotls samen te houden, zijn er enkele belangrijke overwegingen die je in gedachten moet houden.

Het is raadzaam om Axolotls van vergelijkbare grootte en leeftijd te selecteren om onnodige stress of territoriaal gedrag te minimaliseren. Een ruim aquarium met voldoende zwemruimte en schuilplaatsen is essentieel om individuele ruimte te waarborgen.

Voedselcompetitie kan stress veroorzaken, dus het voeren van Axolotls apart kan een slimme aanpak zijn. Regelmatige monitoring van hun interacties en gedrag is cruciaal om ervoor te zorgen dat elke Axolotl een gezonde en harmonieuze omgeving ervaart.

Axolotls - Avonturia (55)

Axolotls - Avonturia (56)

Axolotls - Avonturia (57)

Een Axolotl als Huisdier

Het houden van exotische huisdieren is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. En met zijn opvallende uiterlijk en intrigerende eigenschappen heeft de Axolotl de harten van velen veroverd.

De Axolotl is een amfibie die zijn hele leven in het water doorbrengt en zijn larvale vorm behoudt. Dit in tegenstelling tot andere amfibieën die een metamorfose naar een landbewonende vorm ondergaan. Dit unieke kenmerk maakt Axolotls waterbewoners, dus om te starten heb je een geschikt aquarium nodig.

Een geschikt aquarium

Kies een ruim aquarium van 100 cm of 120 cm voor je Axolotl, met een ruime horizontale oppervlakte voor natuurlijk gedrag. Zorg voor voldoende waterdiepte van minimaal 30cm en een goed passend deksel om hem veilig te houden.

Temperatuur en pH-Waarde

Axolotls zijn koudbloedige wezens die het beste gedijen in een wateromgeving met een temperatuur tussen de 14°C en 20°C. Het handhaven van deze optimale temperatuur is van groot belang om ervoor te zorgen dat je Axolotl goed functioneert en zich comfortabel voelt. Daarnaast is de pH-waarde van het water belangrijk. Een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5 wordt aanbevolen om een stabiele omgeving te creëren.

Ammoniak, Nitriet en Nitraat

Het reguleren van de niveaus van ammoniak, nitriet en nitraat in het water is van uiterst belang. Ammoniak en nitriet zijn giftige stoffen die zich kunnen ophopen in het water en schadelijk kunnen zijn voor je Axolotl. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en zelfs de dood. Regelmatige waterverversingen en het gebruik van een betrouwbaar filtersysteem kunnen helpen om deze stoffen onder controle te houden.

Zuurstof en Waterbeweging

Zuurstof is van vitaal belang voor het welzijn van je Axolotl. Een goed functionerend filtersysteem en eventueel een luchtpomp kunnen zorgen voor voldoende zuurstoftoevoer naar het water. Tegelijkertijd is de waterbeweging belangrijk om dode plekken in het water te voorkomen en te zorgen dat voedingsstoffen en zuurstof gelijkmatig worden verspreid.

Regelmatige Controles

Het is van groot belang om regelmatig de waterwaardes te controleren met behulp van testkits. Deze kits kunnen je inzicht geven in de pH-waarde, ammoniak- en nitrietniveaus, en meer. Als de waardes afwijken, is het noodzakelijk om onmiddellijk aanpassingen te maken om de balans te herstellen en de gezondheid van je Axolotl te waarborgen.

Axolotls - Avonturia (58)

Simuleren van de Natuurlijke Leefomgeving

Een cruciaal uitgangspunt bij het inrichten van een Axolotl aquarium is het simuleren van hun natuurlijke habitat. Axolotls zijn waterbewoners die in meren en waterwegen in Mexico leven. Het recreëren van een omgeving die lijkt op hun natuurlijke leefgebied kan hen helpen zich comfortabeler te voelen en een natuurlijker gedrag te vertonen.

Bodembedekking en Schuilplaatsen

Het juiste substraat is van belang om een comfortabele en functionele omgeving te creëren. Zand is de beste optie! Axolotls hebben een fluweelachtige huid die gevoelig en kwetsbaar is. Schuilplaatsen zijn ook essentieel. Dit kunnen decoratieve grotten, keramische pijpen of andere structuren zijn waar je Axolotl zich kan verbergen en rusten.

Planten en Decoraties

Planten zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar bieden ook functionele voordelen voor je Axolotl. Echte waterplanten kunnen zuurstof in het water brengen en schaduw bieden, wat belangrijk is voor Axolotls om stress te verminderen. Zorg ervoor dat de planten geen scherpe randen hebben die de tere huid van je Axolotl kunnen beschadigen.

Verlichting

Verlichting is een essentieel onderdeel en kan de gezondheid van je Axolotl beïnvloeden. Te fel licht kan stress veroorzaken, dus zorg voor zachte, gedempte verlichting. Decoraties zoals drijvende planten of drijfhout kunnen visuele interesse toevoegen aan het aquarium, terwijl ze ook dienen als schuilplaatsen.

Het belang van de juiste inrichting van een Axolotl aquarium kan niet genoeg worden benadrukt. Het gaat om meer dan alleen het esthetisch aantrekkelijk maken van de omgeving. Het gaat erom een thuis te creëren dat de natuurlijke behoeften en instincten van je Axolotl ondersteunt. Door aandacht te besteden aan details zoals substraat, schuilplaatsen, planten en waterbeweging, kun je een omgeving bieden waarin je Axolotl zich op zijn gemak voelt en een lang en gezond leven kan leiden.

Axolotls - Avonturia (59)
Axolotls - Avonturia (60)

Axolotls - Avonturia (61) Axolotls - Avonturia (62) Axolotls - Avonturia (63)

Alles wat je nodig hebt om aan een Axolotl te beginnen

Voordat je begint aan het avontuur van het houden van een Axolotl als huisdier, is het van groot belang om ervoor te zorgen dat je alle benodigde uitrusting en benodigdheden bij de hand hebt.

 • Aquarium: Van 100cm – 120cm lang
 • Substraat: Zacht zand om te voorkomen dat je Axolotl zich bezeert.
 • Filtersysteem: Een betrouwbaar filtersysteem om waterkwaliteit en circulatie te behouden.
 • Thermometer: Om de watertemperatuur te monitoren.
 • Schuilplaatsen: Decoratieve grotten, pijpen of schuilplaatsen om je Axolotl een veilige plek te bieden.
 • Planten: Echte waterplanten voor zuurstof en schaduw.
 • Waterbehandelingsmiddelen: Voor het neutraliseren van chloor en het conditioneren van het water.
 • Testkits: Om regelmatig de pH-waarde, ammoniak- en nitrietniveaus te controleren.
 • Voedsel: Diepvries of levend voer zoals wormen, insecten en kleine vis.
 • Pellet Voeding: Speciale Axolotls Pellet voeding om bij te kunnen voeren
 • Waterverversingsapparatuur: Een emmer en een slang voor het uitvoeren van regelmatige waterverversingen.
 • Luchtpomp: Optioneel, kan extra zuurstof in het water brengen.
 • Verlichting: Zachte, gedempte verlichting om stress te verminderen
 • Netschepje: Om je Axolotl voorzichtig te verplaatsen indien nodig.
 • Bodemreiniger: Om afval en voedselresten van de bodem te verwijderen.
 • Aquariumstandaard: Een stabiele standaard om het aquarium op te plaatsen.

Deze lijst dekt de basisbehoeften om een comfortabele en gezonde leefomgeving voor je Axolotl te creëren. Het is belangrijk om altijd de beste zorg te bieden en regelmatig onderhoud uit te voeren om ervoor te zorgen dat je Axolotl gedijt.

Axolotls - Avonturia (64)
Axolotls - Avonturia (65)

Alles voor je Axolotl

Axolotls - Avonturia (66) Axolotls - Avonturia (67) Axolotls - Avonturia (68) Axolotls - Avonturia (69)

Axolotls - Avonturia (70)

Wij helpen je graag verder!

Als je op zoek bent naar een betrouwbaar adres om een Axolotl aan te schaffen, dan hoef je niet verder te zoeken. Bij Avonturia de Vogelkelder in Den Haag heten we toekomstige Axolotl-eigenaren van harte welkom.

Met een expertise van meer dan 45 jaar zijn we gespecialiseerd in exotische huisdieren en staan we klaar om je te adviseren en te begeleiden bij het starten van je Axolotl-avontuur.

Ongeacht of je nieuw bent in de wereld van exotische huisdieren of al enige ervaring hebt, wij zijn er om je te ondersteunen. Ons doel is om ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd bent en de juiste kennis hebt om uitstekend voor je nieuwe metgezel te zorgen.

Axolotls - Avonturia (71)
Axolotls - Avonturia (72)
Axolotls - Avonturia (73)
Axolotls - Avonturia (74)

Axolotls - Avonturia (75)

Meer Blogs

Een Axolotl als Huisdier Duik in de wonderlijke wereld van het houden van een Axolotl als huisdier Lees meer

Axolotls - Avonturia (76)

De Axolotl: een CITES dier in Nederland Leer waarom de Axolotl in Nederland als een CITES-dier wordt beschouwd Lees meer

Axolotls - Avonturia (77)

Het Regenererende Vermogen van de Axolotl Kom alles te weten over het buitengewone regenererende vermogen van de Axolotl. Lees meer

Axolotls - Avonturia (78)

Wat is Aquascaping? Duik in de fascinerende wereld van aquascaping en ontdek hoe je levendige onderwaterwerelden kunt creëren in je aquarium Lees meer

Axolotls - Avonturia (79)

Axolotls - Avonturia (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 6693

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.